Produkter

RAPSOLJA

Det moderna kökets olja. Miljömässigt slår den alla andra matoljor. Den är ekologisk, närodlad och både stekvänlig och hälsosam. Rapsolja slår alla andra vegetabiliska matoljor när det kommer till låg andel mättade fettsyror, men det är framförallt för den goda smaken som du ska välja våra smaksatta kallpressade rapsoljor. 

Ingredienser: Kallpressad rapsolja från Skeby Gårdar i Västergötland, samt naturlig olja av respektive smak. 

  • Citron, Pomerans, Vitlök och Apelsin passar till det mesta: i baket, på salladen och brödet, fisk i ugn, pizzan … endast fantasin sätter gränser.
  • Timjan, Enbär och Basilika tycker vi kräver ”sin motpart”: Timjan passar t.ex över grönsaker i ugn, att brässera lök eller woka kött. Enbär passar till fisk, kött och vilt, och Basilika till t.ex skaldjur och att steka tomater i och ringla över pastan. 

Rapsolja är ett mjukt fett som är rikt på omega-6- och omega-3-oljor. De flesta av oss mår bra av att äta mindre mättat och mer fleromättat fett.

KETCHUP

Vår ketchup passar till mycket som händer i ett kök. Vi kokar den långsamt med ekologiska, krossade tomater från ett litet familjeföretag i södra Italien som bas. Ketchupen är sötad med honung och smaksatt med nyriven ingefära, vitlök, chili, torkad basilika, eller selleri, vilket ger den en vuxen smak.

På 1600-talet ska kineser ha blandat ihop en redning av syrad fisk och kryddor som de kallade för kê-tjiap. Via indonesiskans kechap blev det engelskans ketchup.

 Tomat dyker första gången upp i ketchupen 1801 i en amerikansk kokbok – Sugar House Book. I Sverige fick den sitt genombrott på 1950-talet då Felix började med sin tomatketchup. Idag är vi svenskar världens största konsumenter av ketchup, per person.

 Vår hemkokade ketchup innehåller framför allt tomater, gul lök, ättika och är sötad med svensk honung. Det är det som ger den en vuxen smak och gör den så god. 

MARMELAD

Våra marmelader varierar efter säsong, och passar till både frukostmackan och ostbrickan.

 Morotsmarmeladen är kryddad med färskpressad citron, färskriven ingefära och kubansk rom. Till röda vinbären har vi mortlat svartpeppar. Vi har ärvt vårt stora plommonträd, som vi tror är av sorten Reine Claude d’Oullins, som vissa år ger otrolig rik skörd. Ett gult plommon som tillsammans med lite lakritspulver blir en spännande marmelad. Våra blå och gröna vindruvor blir också marmelad sä snart de är plockade.  

Det ska ha varit morerna som lärde portugiser att äta »marmelada«, kvittensylt, och på 1500-talet exporterade portugiserna »kvittensylten« över hela Europa.

 Ofta sägs det att den skottska drottningen Maria Stuart gett marmeladen sitt namn. Marie est malade (Marie är sjuk) eller mer malade (sjösjuka). Vilket tyvärr är fel.

 Enligt EU får idag bara citrusfrukter användas i marmelad, alltså inte ens kvitten, som ju är en frukt från en rosväxt. Fast vi i Sverige har ett undantag, vilket är tur för oss, som gör marmelad på morötter, röda vinbär äpplen, ja, nästan på allt som växer här på Danbyholm.

BISCOTTI

Våra biscotti innehåller bara de bästa råvarorna. Vetemjölet kommer från Danbyholm, en gård där vi själva är hyresgäster. Och så ägg och smör.

Kakaobiscottin får sin ljuvliga smak från äkta Criollo-kakao och citronbiscottin av färskriven cest och nypressad citronsaft. Vi stöter dessutom kardemummakärnor inför varje bak.

Biscotti, eller om du så vill, Cantuccini, är italienska mandelkakor, ursprungligen från staden Prato i Toscana. De gräddas två gånger, för att de ska hålla sig riktigt länge.

 Redan de romerska legionärerna hade rikligt biscotti med sig på sina långa marscher. Ordet Biscotti kommer från latinets biscuctus, som just betyder »dubbelgräddade«.

 Våra biscotti är avlånga, torra, knapriga och gräddade två gånger, precis som originalen. Doppa gärna våra läckra biscotti försiktigt i ett glas Vino Santo. Mmmm.

TRATTKANTARELLER

För oss är trattkantarellerna skogens guld. Varje år oroar vi oss för om det regnar tillräckligt mycket för att svampen ska trivas och växa sig stora. Goda svampår är vi ute i Danbyholms skogar nästan varje dag. Svamptorken går för fullt. Faktum är att torkade trattkantareller blir lite godare än färska.

GRILLTILLBEHÖR

Barbeque-sås: Krossade tomater, gul lök, honung, rödvinsvinäger, tomatpuré, worchestersås, färsk pressad vitlök, samt ingefära.


Slowcooked Onion: När grillsäsongen är här, vem klarar sig då utan karamelliserad lök? Vi har brässerat löken i vår egen timjanrapsolja, kryddat den ordentligt med chili och sötat med både honung från Sörmland och muscavadosocker. 


Mustard Caviar: Senapsfrön kokta i vinäger och socker tills de blir härligt mjuka, men med lite tuggmotstånd kvar, liknande stenbitsrom. 

CHUTNEY

Vi gör vår chutney i små serier baserat på tillgång och säsong, när våra frukter och grönsaker mognar.

Säsongens äpplen tärnar vi och kokar ihop med rikligt av passionsfrukt och mango, till en härlig chutney. 

Morot och Rabarber är en annan svårslagen kombination, där vi gallrar våra morotsland och plockar ut de tidiga, späda morötterna tillsammans med rabarber som plockas regelbundet under hela växtsäsongen. Vi gör även chutney både på våra röda vinbär och tomater. Tidigt på säsongen bidrar våra krusbärsodlingar i Vällingby till en exklusiv chutney blandat med lök, ingefära, kanel, senapsfrön, grönpeppar, rårörssocker, vinäger och en skvätt av Haymans Sloe Gin (slånbärsgin).

SENAP

Vi har tagit fram tre sorter med lite extra klös i, och smaksatt med lite sprit, och det är därifrån de fått sina namn; 

Caribbean med rom, och Highlander med whiskey, är båda ganska grovkorniga med en blandning av gula och svarta senapsfrön

Den tredje sorten, Normandie med Calvados, är gjord helt på gula senapsfrön och är därmed lite lenare och mildare. 

Senapsfrön, socker och rapsolja är naturligtvis ekologiska.